Základní příspěvěk

Základní příspěvěk

Úhrad ČLK -základní příspěvek + držitel osvědčení. Je vše nákladem lékárny, nebo se u základního příspěvku jedná o příjem ze závislé činnosti(a tento musí být nou osobou zdaněn)? Děkuji.

 

Ze zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů vyplývá z § 24, odst.2, písm. d), že pokud zaměstnavatel uhradí za zaměstnance-člena ČLK členský příspěvek, lze tento výdaj u zaměstnavatele považovat za daňově uznatelný. Platba členského příspěvku zaměstnavatelem za zaměstnance je ovšem akt dobrovolný a právně nevynutitelný a záleží vždy na dohodě obou stran.

V případě držitelů osvědčení záleží na zaměstnavateli, jakou výši částky zaplatí a jakou si zahrne do daňově uznatelných výdajů. U této kategorie členů je totiž platba koncipována jako dvousložková : základní členský příspěvek (1800 Kč) a příspěvek držitele osvědčení (3300 Kč). Někteří provozovatelé za členy-držitele osvědčení platí 1800 Kč (naprosto ojediněle) nebo 3300 Kč (spíše výjimečně-řádově 30 případů) nebo celých 5100 Kč (převážně). Lze předpokládat, že provozovatelé si tyto zaplacené částky ve stejné výši zahrnují do daňově uznatelných nákladů.

Pokud zaměstnavatel uhradí za zaměstnance členský příspěvek (ve výši 1800 Kč nebo 3300 Kč nebo 5100 Kč), v souladu s příslušnými daňovými zákony musí zaměstnanci na příslušný měsíc k jeho mzdě přičíst částku zaplaceného členského příspěvku jako nepeněžní plnění a takto navýšenou mzdu mu zdanit podle platných předpisů (od r. 2008 zřejmě včetně zdravotního pojištění). Pokud je provedeno takovéto vypořádání, pak člen už nic z toho nezahrnuje do svého daňového přiznání.

Ing. Miloslav Fuxa

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?