Infekční materiál

Infekční materiál

Kam mohou občané "bezpečně"" odkládat použité injekční stříkačky např. od inzulínů, clexanů ...Existuje nějaký subjekt, který má povinnost odebírat tento potenciálně infekční materiál, jehož původ není v lůžkovém či ambulantním zařízení ? Krajský úřad ani Krajská hygienická stanice nám nebyla schopna dát uspokojivou odpověď !!Lékárna, dle mých informací, tuto povinnost nemá, ba dokonce tento materiál ani přijímat nesmí. Co tedy poradit pacientovi ? "

 

Nakládání s odpady řeší zákon č.185/2001 Sb. Pro nás je důležitá vyhláška min.životního prostředí a min.zdravotnictví č.376/2001 Sb. Existuje také tkzv.Katalog odpadů. Injekční jehly lze považovat za tkzv. specifický odpad . Dále spadá do skupiny tkzv.ostrého odpadu. Povinnost odebírat od občanů tento materiál lékárna ze zákona nemá. Na druhé straně to je pravděpodobně jedno z mála vhodných řešení jak zábránit, aby tyto  nebezpečné předměty nekončily v běžném komunálním odpadu. Protože ani sběrné dvory tuto povinnost nemají, jsou zodpovědní občané v dosti těžké situaci. V Praze jsme to po dohodě s magistrátem řešili tak, že pokud si lékárna vyžádala od smluvní firmy ( IMP Servis) speciální krabičky na jehly, byl tento odpad automaticky přijat k likvidaci společně s  nepoužitými léčivy. Proto záleží na dohodě mezi  lékárnou , smluvní firmou a příslušným místním, (městským krajským )úřadem. V rámci provozního řádu bych případně doporučoval zpracovat jasný postup  za jakých podmínek  bude tento odpad přebírán a následně bych v tomto smyslu poučil zainteresované pacienty. Tuto změnu v provozním řádu bych si nechal schválit místně příslušnou hygienickou stanicí. Jinou možností je, že si lékárna sama nasmlouvá firmu, která je autorizovaná pro likvidaci zdravotnického odpadu a náklady s tím spojené uhradí ze svého. Rozumné se mi však zdá, aby se tento problém řešil na úrovni okresních sdružení ČLK a  krajských ( ev. městských) úřadů.

PharmDr.Martin Staněk

Sdílet článek:

Související články

  • Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Rezervace léků zasláním identifikátoru eRp

    Pokud mám na webových stránkách umístěn odkaz, přes který může pacient zadat kod e-receptu a tímto si ho objednat a posléze osobně vyzvednout, je to v pořádku? A pokud si udělá rezervaci přes portál Pilulky ke mně do lékárny, je to v pořádku? E-shop nemám, zásilkový výdej také ne.

  • Náplně práce

    Náplně práce

    Z jaké legislativy plyne, že na lékárně mají být pro zaměstnance náplně práce?

  • Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Uchovávání léčivých přípravků v místnosti příjmu

    Je pravda, že v místnosti označené dle schváleného plánku SÚKLem jako příjem nesmí být současně na policích skladované registrované léky ? PZT (inko pomůcky), potravní doplňky, kosmetika tedy ano? Co mohu skladovat na příjmu, aby to při kontrole SÚKLu prošlo? A lednička - mám ji z příjmu přesunout do skladu?